logo

Rekonstrukce bytu pro milovníky industriálního – Kroměříž

 

Zadání:
Vytvořit osobitý interiér pro velké milovníky všeho industriálního a to do prvorepublikového bytu.
..
Komplikace:
Skryté poklady ve stěnách v podobě tří komínů vedle sebe. Svírající se úhel zdí v obývacím pokoji. Každé okno jiné, jak na výšku, tak na šířku. Například v bývalém pokoji pro službu, ze kterého je nově koupelna, je okno o půl metru na výšku menší, než všechna okna v bytě. To byl předurčující faktor, že tyto okna nemohou být v jedné místnosti vedle sebe.
..
Řešení:
Nejdříve bylo třeba vytvořit nový půdorys bytu, vypořádat se s nedostatky bytu a uspořádat místnosti nově tak, aby vyhovovaly novým obyvatelům. V bytě tak nově můžeme nalézt samostatnou šatnu s technickou místností, prostornou koupelnu s přírodním světlem a především dostatek úložných prostor.
..
Z původního bytu se podařily zachovat jen parketové podlahy. Vytvořením dvou průchodů z předsíně do kuchyně a z kuchyně do obýváku, vznikl jeden spojený, racionálně využitý prostor. Tato páteř bytu je dělena prosklenými posuvnými dveřmi s nadsvětlíkem. Prosklená tabulková stěna tak přirozeně propouští dostatek světa až do předsíně. Nepravidelnost zdí původního bytu předurčila, že v novém dispozičním uspořádání nebude vše stroze pravoúhlé. Nově se každá místnost, od předsíně přes kuchyň až do obýváku před příchozím otevírá. To je velice příjemný pozitivní prvek.

Snahou bylo se odprostit od požadovaného stylu resp. nepoužít jej jako šablonu. Nechtěl jsem vytvořit repliku továrny, ani prvorepublikového bytu, prostě být omezen nějakou škatulkou. Proto v interiéru najdete prvky jak tradičního tak moderního. Snažil jsem se vytvořit vkusný interiér s křehkou rovnováhu mezi vším co je v interiéru použito. Nelze vysvětlit proč zrovna toto v tomto interiéru bylo použito právě tak, jak to bylo použito. Interiér je střídmě ale originálně vybaven. Dominantní jsou bezesporu vysoké stropy a přiznaná rekuperace v obýváku a odtah pachů v kuchyni, který nahrazuje klasický odsavač. Důraz byl dán na dostatek umělého osvětlení, takže o zajímavá světla není nouze. Industriální ráz prostoru udává přiznaná kabeláž a cihlové zdi. Zeď mezi obývákem a ložnicí je původní, cihly byly pouze zbaveny omítky a zazděn původní průchod mezi pokoji. Zeď za kuchyní je nově vyzděná. Aby se potlačil rozdíl mezi starými a novými cihlami, v obýváku jsou natřeny na bílo. Bílá zároveň odlehčí obýváku, zůstane jen cihlová plasticita, ale barevnost bude sjednocena.
Aby interiér nebyl jen monochromatický, jsou použity kontrastní doplňky v červené a žluté barvě.
Detaily co stojí za povšimnutí jsou, otočné kohoutky místo pákové baterie, klasický volně stojící věšák je nahrazen řeťezem s háčky, dvířka s betonovým nátěrem, úchytky nahrazené páčkou k plynovodu, na zakázku vyrobený konferenční stolek, anebo lampa imitující sloup vysokého napětí. Také sedačka která je navržená přesně pro tento interiér.

Pokud se Vám interiér líbí, potěší mě když ho budete sdílet.

Pin It on Pinterest